ÇİM ALANLARDA BAKIM
Çim tohumu ekildikten sonra bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Bakım yapılmadığı takdirde zamanla bitki zayıflar ve ölümle sonuçlanan kayıplar oluşur. Çim alanlarda bakım; sulama, biçim, gübreleme, ilaçlama, ara ekim, havalandırma ve silindirleme işlemlerini içerir.
SULAMA
Çim alanlarda sulama, bakım işlemleri içerisinde en önemli işlemdir. Çim kuruduğu zaman, yaprak renklerinde kahverengileşmeye varan değişim görülür. Kahverengileşme sulamada çok geç kalındığının bir işaretidir.
Susuz kalmış çimlerin üzerine basıldığında, ayak izleri çim üzerinde uzun zaman kalır. Bu durumdaki çim alan hemen sulanmalıdır.
Çim alanlar, düzenli olarak 10-15 cm derinliğine kadar nemli tutulmalıdır. Sulanacak alan için sulama sistemleri planlanmalı ve su kaynağının kapasitesi ayarlanmalıdır.
Sulamada Dikkat Edilecek Konular
BİÇİM
Düzensiz büyümeyi kontrol altında tutmak, ince ve sık dokulu yüzey elde etmek için çimler periyodik olarak ve doğru yüksekliklerde biçilmelidir. Biçim şekli ve yüksekliği çim türünün gelişimine, alanın fonksiyonuna ve mevsime göre yapılmalıdır.
Yatay biçimin yanı sıra bazen de sık oluşan çimlenmeyi rahatlatmak için dikey biçim de gerekebilir bu işleme verti cut denir
Biçimde Dikkat Edilecek Konular
GÜBRELEME
Kaliteli ve sağlıklı çim yüzey elde etmek için Maxima gübre serisi ile gübreleme yapılmalıdır. Maxima yosun ve yabani otların yerleşmesine olanak vermeyen, sık dokulu, sağlıklı çim yüzey oluşturur.
Çimin, hastalık ve kurağa dayanımı artırabilmesi, kendine özgü renk ve doku özelliklerini koruyabilmesi, doğru beslenme ile sağlanabilir.
Çim alanlarda, yanlış zamanda gübre atılması ya da verilen miktarın yanlış olması, çim dokusuna zarar verdiği gibi malzeme ve işçilik kaybına da neden olur.
Gübrelemede Dikkat Edilecek Konular
İLAÇLAMA
Çim bitkilerinin hastalıklara, zararlılara ve yabani otlara karşı dayanımını artırabilmek, daha sağlıklı bir doku elde edebilmek için ilaçlama yapılmalıdır.
İlaçlamada Dikkat Edilecek Konular
ARA EKİM
Çim yüzeyler farklı nedenlerle zamanla seyrelir. Boşalan yerlere yeniden ekim yapmak gerekir, yapılan bu işleme ara ekim (overseeding) denir.
Ara Ekimde Dikkat Edilecek Konular
HAVALANDIRMA ve KUMLAMA
Toprak zamanla sıkışarak geçirgenliğini kaybeder. Sıkışan toprakta bitki kökleri havasız kalır, bu da bitkinin ölümüne sebep olur. Köklerin hava almasını sağlamak için havalandırma gereçleri ile havalandırma işlemi yapılmalıdır. Toprağın havalandırılması işlemine havalandırma (verti drain) denir.
Havalandırmada Dikkat Edilecek Konular
SİLİNDİRLEME
Çim bitkilerinin dikey gelişmelerini yatay yöne çevirmek ve kardeşlenip sıkılaşmalarını sağlamak için çim yüzeylerde silindirleme yapılır.
Zamanla toprak yüzeyinde oluşan yüzey deformasyonları silindirleme ile giderilir.
Silindirleme de Dikkat Edilecek Konular
Silindir geçilirken, alanın bitim noktaları dairesel dönülmelidir.